• Link to X
  • Link to Facebook
  • Link to LinkedIn
  • Link to Instagram
  • Link to Mail
Tlf.: +47 90 13 09 65 | Epost: cecilie@ceciliets.no
  • Shopping Cart Shopping Cart
    0Shopping Cart
CecilieTS
  • Om CecilieTS
  • Foredrag
    • Om foredragene
    • Dette sier oppdragsgiverne
  • Fagblogg
  • Inspirasjon
  • Kurs og rådgivning
  • Nettbutikk.
    • BOKEN: VINTERBADING
    • Boken: Tid til alt
    • #tidskoppen
  • Presse
  • Kontakt
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Søk
  • Menu Menu

Presentasjonsteknikk: Taushet er gull

 

Hverdagen byr på en tett møtekalender for mange, og med møtene kommer presentasjonene. Rett som det er treffer jeg mennesker som takker nei til gyldne jobbmuligheter, rett og slett fordi de ikke våger å være den som skal presentere foran en forsamling.
Denne uken holder jeg kurs i presentasjonsteknikk, her er et par av tipsene jeg deler der.

Å være den som skal bære dynamikken i et rom, og gi andre nytteverdi, kan være en krevende øvelse for mange av oss. Da er det fort gjort å bli opptatt av seg selv og av lysbildene sine – de fine huskelappene som vi deler med alle vi presenterer for, fordi det er så trygt.
Er det én ting som er sikkert, så er det at jo flere lysbilder og jo mer tekst, dess vanskeligere er det å nå inn til andre mennesker.

Vi har alle sittet i et møte, eller på et kurs, og blitt oversvømt av lysbilder som leses opp av avsenderen. Og vi vet hva det gjør med oss: Budskapet når sjelden inn. Den klassiske feilen mange av oss gjør, å er å være opptatt av oss selv, og av å få vårt budskap ut – jo fortere, jo bedre. Så feil kan vi ta.

Snakke med, fremfor til
Skal vi nå inn med budskapet vårt hos dem vi snakker med, og ikke bare ut, har jeg et par tips. For det første: Se forrige setning. Der skrev jeg ”dem vi snakker med” – en stor forskjell fra det mer vanlige ”dem vi snakker til”.
Å snakke med noen, i stedet for til dem, er en holdning, og en essensiell faktor når vi ønsker å oppnå gehør hos andre. Snakker vi til mennesker, blir vi (ofte ubevisst) mest opptatt av oss selv og hva vi skal si.

Snakker vi derimot med menneskene, blir vi mindre opptatt av oss selv, og mer opptatt av dem. En forutsetning for å lykkes med å nå inn til andre, mennesker, mener jeg. Du kan lese mer om dette i min bloggpost ”Presentasjonsteknikk: Tre tips som trumfer”.

Taushet er gull
Det andre tipset mitt er hva denne artikkelen handler om: Taushet er gull, også i presentasjonssammenheng. Skal vi oppnå god kontakt med andre mennesker, gjelder noe så enkelt og noe så vanskelig som å lukke munnen ofte nok. Det handler om å være en god lytter, akkurat som snakke-med-i-stedet-for-til-tanken er det.

Når vi presenterer noe, er det fort gjort å snakke for mye og for fort. Det gjelder når vi holder et foredrag,  men også i mer uformelle møter. Kanskje er vi nervøse og snakker fort for å få det hele overstått, eller vi er så engasjerte at vi skrur opp tempoet.

Mitt råd er, lukk munnen ofte nok, også når du har ordet. De aller beste formidlerne, er dem som mestrer denne kunsten.

De beste formidlerne lukker munnen ofte nok. #presentasjonsteknikk #kommunikasjon

Click To Tweet

Ved å ta snakkepauser, oppnår vi flere ting:
1. Dem vi snakker med får tid til å fordøye budskapet, før ny ordflom fra oss.

2. Avsender får noen sekunder til å tenke seg om, mens vi samtidig tar inn stemningen og responsen i rommet og dermed kan justere egen kommunikasjon når vi snakker videre.

3. Vi oppnår variasjon i kommunikasjonen vår, noe som øker kvaliteten på presentasjonen vår. Samtidig gir vi mottakerne større utholdenhet, og vi klarer å holde lenger på oppmerksomheten deres når vi tar jevnlige snakkepauser. For, takt, tempo og intensiteten i stemmen vår endrer seg automatisk, når vi har lukket munnen i tre, fire eller fem sekunder.

 

Ordene får større verdi når vi rammer dem inn med stillhet.

Ordene får større verdi om vi rammer dem inn med stillhet.


Tre steder det er fint å ta pauser
Du kan trene på å ta pauser i presentasjonene dine, og her får du tre av mine tips til når det er effektfullt å ta pause, før du går videre i din presentasjon. Tipsene fungerer også godt i møter, når du argumenterer for ditt syn og ønsker gehør.

Ta snakkepause…
1. …før du uttaler et budskap som du ønsker at de andre skal få med seg.
I en slik sammenheng kan et hovedpoeng bygges opp med en ordlyd som vekker nysgjerrighet hos de andre. ”Hva er den største utfordringen vår, denne høsten?” eller ”Det har dukket opp et par uventede faktorer i dette prosjektet.” er eksempler på ordlyd som kan få mottakerne til å spisse ørene.
Husk bare på pausen, etter slike uttalelser. Våg å lukke munnen i tre-fire sekunder. Etter en slik pause er det essensielt at du er tydelig, når du uttaler et av dine hovedbudskap.

Selv sier jeg rett som det er at ”Skal du bare huske én ting fra dette foredraget…”, etterfulgt av noen sekunders stillhet. Dette gir god effekt, gang på gang.

2. …etter at du har uttalt noe som du ønsker mottaker skal huske, og forstå viktigheten av.
Det betyr at når du har avsluttet et tema med en konklusjon, et resultat eller kanskje din personlige mening – lukk munnen, og la budskapet henge igjen i luften.

Et mye misbrukt ord er ordet viktig. Mange finner det irriterende, når lederen eller kursholderen gang på gang trekker frem sine budskap og understreker hvor viktig akkurat dette er.
Erstatt ordet viktig med pauser, er mitt tips. Det har en mye større og mer varig effekt, fordi det er mottaker selv som bestemmer seg for at det du sier har tyngde og verdi – noe som øker troverdigheten din når du presenterer.

3. …for å ”vekke” noen som er i ferd med å miste interessen.
Det kan være en person som er opptatt av mobilen sin, eller som sitter og holder et møte i møtet, ved å hviske med personen ved siden av. Stillheten fra deg vil nesten alltid sørge for at du atter får oppmerksomhet fra dem som har sporet av. Husk bare på å unngå å se på den eller dem du ønsker å få oppmerksomhet fra, mens du tar snakkepausen. Et blikk kan oppleves som særs negativt og irettesettende, i en slik situasjon.

Våg talepausen
Å ta pause i egen talestrøm kan være ubehagelig, for mange. Tre-fire sekunder kan oppleves som veldig mye dersom en står foran en forsamling, og i tillegg er nervøs. Er det vanskelig å våge, har jeg noen triks jeg har brukt mye selv, før jeg ble trygg på å ta talepausene.
Ha en kaffekopp eller et vannglass stående sammen med notatene dine. Når du gir mottakerne tid til å fordøye det du har sagt, ta en titt ned i notatene, eller en slurk av kaffekoppen din. (Eller, lat som om du tar en slurk. Er du svært nervøs, kan jeg love at du ikke føler behov for å drikke kaffe foran forsamlingen).

Så det er sagt:
Det aller beste er om du klarer å bruke snakkepausen til å se utover forsamlingen, liten eller stor, og å bruke tiden til å ta inn stemningen i salen eller møterommet. Det er god snakke med-sjargong.

Det handler om den som lytter til deg
Her er et siste tips, dersom det er vanskelig å våge å være stille i noen sekunder.
Husk at det handler ikke om deg. Det handler om dem som lytter til deg.

Husk at det handler ikke om deg. Det handler om dem som lytter til deg. #presentasjonsteknikk

Click To Tweet

Det gjelder å gi dem en best mulig opplevelse og størst mulig nytteverdi. Å gi mottakerne små pusterom midt i ordstrømmen, vil heve presentasjonen din og din evne til å nå inn hos andre mennesker.
Husk at ordene får større verdi, når vi rammer dem inn med stillhet. Lykke til!

PS.
Jeg har flere tips for god presentasjonsteknikk på lur. Det handler om å våge å være en god og tilstedeværende avsender, når budskap skal formidles. Nye bloggposter om temaet kommer.
I mellomtiden kan du følge mine tips for tidsbruk og kommunikasjon på Facebook.com/CecilieTS.no, og på Twitter: @CecilieTS.
Du kan også følge meg her, på min hjemmeside, CecilieTS.no.

Velkommen innom!

 

Mic`en på, klar for å presentere – med snakkepauser.

Mic`en på, klar for å presentere – med snakkepauser.

 

 

 

 

Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
  • Del med epost

Cecilie Thunem-Saanum

Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
  • Del med epost

Du vil også kanskje like:

Julestemt danker ut julestri

Nå er den her. Tiden for levende lys, lune opplevelser og varme stunder. I år gjennomføres juleforberedelsene med lave skuldre, lun stemning og myk julemusikk mens kakene bakes – fra bunnen av. Det siste vi vil er å bli julestri – og likevel er det så fort gjort å gå i den fellen...

Hva er det med vinterbading? Noen tips.

Å senke seg ned i kaldest mulig vann, uansett vær, er blitt normalen for meg. Hva er det med vinterbading? Her er noen tips.

Service: Du har nå kjøpt butikkens billigste produkt.

Du har nå kjøpt butikkens billigste produkt. Da skal du vel ikke ha pose? Jeg strammet meg opp. Nølte, men bare et øyeblikk. Så satte jeg inn to ekstra ryggvirvler, og boret blikket i denne servicepersoen jeg hadde foran meg. Sjelden har jeg vel vært sikrere på én sak: Jeg skulle ha pose. Overså kaffeflekken på min hvite ikke-designer-kåpe. Og smilte sukkersøtt: Jotakk, det vil jeg gjerne ha.

Følg meg på Instagram

[elfsight_instagram_feed id=”1″]

CecilieTS på Facebook

Generelle betingelser

TEMA

Sjargong Service Gjørmeravdetdutrorpå Tidsbruk Tips Ledelse Ro Effektivitet Kommunikasjon Måloppnåelse Prioritering Mål Selvledelse Tid Produktivitet Presentasjonsteknikk Tilstedeværelse

SISTE INNLEGG

  • Nyttårsforsetter? Gjør dem om til mål – er mitt tips3. januar 2024 - 17:33
  • (Foto: Tobias Jacobsen/Jacobsen Media)
    Tre tips: Mer effektiv med færre timer på jobb24. mai 2023 - 11:58
  • Kommunikasjon: Hvor tilgjengelig vil du være?23. mars 2022 - 11:12
  • Tidsbruk: Ubalanse er den nye balansen14. mars 2022 - 18:20
  • Hjemmekontor: Hvordan sjonglere jobb og fritid6. januar 2022 - 18:32

Her kan du kjøpe #Tidskoppen

kopp

Boken "Tid til alt"

bok
@Copyright 2020 - CecilieTS as –
Laget av Sommerfuglen Media
  • Link to X
  • Link to Facebook
  • Link to LinkedIn
  • Link to Instagram
  • Link to Mail
  • Personvern
  • Salgsvilkår
Link to: Tid til alt – super og sårbar tid Link to: Tid til alt – super og sårbar tid Tid til alt – super og sårbar tid Link to: Å eie sin egen tid Link to: Å eie sin egen tid Å eie sin egen tid
Scroll to top Scroll to top Scroll to top
CecilieTS benytter cookies for å forbedre innholdet på websidene. Du samtykker til dette ved å lese videre. Akseptèr
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid slått på
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
LAGRE OG GODKJENN