• Link to X
  • Link to Facebook
  • Link to LinkedIn
  • Link to Instagram
  • Link to Mail
Tlf.: +47 90 13 09 65 | Epost: cecilie@ceciliets.no
  • Shopping Cart Shopping Cart
    0Shopping Cart
CecilieTS
  • Om CecilieTS
  • Foredrag
    • Om foredragene
    • Dette sier oppdragsgiverne
  • Fagblogg
  • Inspirasjon
  • Kurs og rådgivning
  • Nettbutikk.
    • BOKEN: VINTERBADING
    • Boken: Tid til alt
    • #tidskoppen
  • Presse
  • Kontakt
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Søk
  • Menu Menu

Tidsbruk 2012: Kave mindre. Gi litt blaffen? (Del 2)

 

Godt nyttår!
Jeg var overveldet sist uke, over responsen bloggposten min fikk.
For de store bloggerne er et par tusen unike lesere for ingenting å regne. For meg, nybloggeren? Enormt. Fingeren i jorda: Responsen har nok ikke så mye med meg å gjøre, selv om det hadde vært stas. Det er temaet og timingen som treffer: Nesten alle jeg møter gjennom mine foredrag, kurs, på reiser og i hverdagslivet ønsker seg mer av én ting: Tid.
Et årsskifte er perfekt for omprioritering.

Nøkkelen?
Jeg har visstnok tiden som så mange ønsker seg. Om du følger meg på Twitter, eller har hørt et av mine foredrag, vet du at jeg tidsslurver, jeg óg. Heldigvis. Jeg er ikke nøkkelen, men jeg har et nøkkelknippe som jeg gir ut til alle som er interessert: Praktiske, gjennomførbare tips for å kave litt mindre i hverdagen – på jobb så vel som hjemme.

Plukk de tipsene som passer deg, og glem resten. Eller gi nøkkelknippet videre
til andre, som kan ha nytte av det.

Har du lest del 1 av denne bloggposten, med de 5 første tidsbruk-tipsene mine for 2012? Der finner du også litt informasjon om min holdning til tidsbruk, teknikker og min oppfordring om å Slutte å gjøre noe. 

Om du ikke tar tid til å lese posten akkurat nå, her er tipsene fra del 1 i kortversjon:
1. I dag har jeg brukt tiden min godt.
2. Slutte å gjøre noe av det du gjør i dag.
3. Ting har en tendens til å ta den tiden du gir det:
Det gjelder å planlegge tiden, så vel som oppgavene.
4. Prioritere: Effektiv før produktiv. Må før bør. Presserende versus viktig.
5. Tilstrebe tidvis fokus.

 

Mise en place (punkt 8)

Mise en place

 

De andre tipsene jeg så gjerne vil dele:

6. Ta bedre pauser. Og flere?
Vi tar altfor mange dårlige pauser: Vi teller pausene, men er ikke så opptatt av kvalitet og varighet. -Med mindre vi er redde for at noen skal synes vi pauser for mye, da. Hva pausene gjør med oss, har vi for lite fokus på.

Pausen din har makt. Om vi søker på nett, eller i den gamle, blå synonymordboken, så finner vi følgende ord for pause: Mellomakt. Og det er nettopp dét pausen er: Mellom aktene, men også mellom-makten: Den får oss til å diskutere eller glemme hva vi nettopp holdt på med, og den påvirker hva og hvordan fokuset blir etter pausen. –Og om vi klarer å finne fokus i det hele tatt.

Mitt tips er å heller ta hyppige små pauser, fremfor én eller to per dag. Og da mener jeg pauser, ikke ”pauser”.

Denne bloggposten fra Harvard Business Review om et av mine favorittemner, ramlet inn i innboksen min i dag The Power of Pause.

 7. Håndtere avbrytelser: Holdning styrer handling.
Det mest irriterende, og samtidig verdens beste unnskyldning for å  ikke levere eller møte opp i tide: Vi ble avbrutt.

Ingen unnskyldning, lenger. Hvordan virker vi på andre, med vår stadige kommentar ”Jeg ble avbrutt.”? Joda, visst kommer telefoner og mennesker kimende eller styrtende inn og avbryter vår dype konsentrasjon. Og likevel ser jeg det som at vi lar oss avbryte. Det ansvarliggjør oss i mye større grad, enn det passive ”Jeg ble avbrutt.” OG det fører til at vi blir mindre avbrutt.

Det hele handler om å praktisere mitt tips nr 4, om prioriteringsteknikker.
 -Og holdning styrer handling.

 8.  Bruke ”mise en place” (”miss`an-plass”, sagt på godt norsk og dårlig fransk).
Mise en place 
 (Wikipedia) er et begrep jeg har lånt fra min tid i hotell- og restaurantbransjen. Et begrep mine små er vant til å bruke hjemme om skjerf, votter, og hele familielogistikken.

Enhver god kokk kan sin mise en place. Ringer du en pizzarestaurant, er alle ingredienser klare til å puttes på din pizza. Det du bestiller er ferdig kuttet på forhånd, og ligger klart på sin helt faste plass: Produktivt for restauranten, kvalitet for deg.

Oversatt til tidsbruk-språk:
Ha fast plass til saker – både på jobb og hjemme ­– og legg ting til rette for neste arbeidsøkt før du går i gang, om det er på kjøkkenet, eller på kontoret. All den tid og frustrasjon vi surrer bort på å komme i gang, gjøre oss klar, finne frem er én ting. Men det verste er hvordan målrettethet og motivasjon daler i takt med at du rydder pulten etter gårsdagen, for å gå i gang med dagen.

Rydde den pulten før du går fra jobb, legg klar det første du ønsker å ta fatt på i morgen. Og voilá, der er en sjanse for at du faktisk kommer i gang før du mister fokus av rydding og leting.

 9.  Vaner endres bare ved aktiv handling.
Jeg bruker den godt etablerte SMART-modellen hver dag, den er effektfull. -En enkel leveregel for hva et mål skal inneholde, slik at du klarer å realisere målet ditt. Du finner mye informasjon om dette på nett, men kortversjonen fungerer også godt. Alle mine små og store gjøremål for dagen er i SMART-ånd:
Spesifikke. Målbare. Attraktive. Realistiske. Tidsbestemte.

 Vel, jeg innrømmer at jeg synder mot R`en:
Det hender nok at jeg setter meg mål utover hva som er realistisk – og det gjør også at jeg strekker meg litt ekstra. Men jeg strekker meg kun, når jeg vet at jeg strekker strikken. For i den ubevisste hverdagen uten SMARTe mål, er det nettopp dét som gjør at vi ikke leverer: At vi er tidsoptimister, og at vi dermed stadig lover mer enn vi kan klare å levere i løpet av en time, en dag, en uke, ett år.

 10. Det er oss selv vi må styre – mer enn tiden vår.
De færreste av oss har kapasitet til å ta inn for mange nye vaner samtidig. Jeg anbefaler derfor at du velger deg to eller tre av tipsene, og gjør et helhjertet forsøk på å lære deg dem. I praksis. Husk å sette tidsfrist for når du vil evaluere deg selv, to-fire uker frem (SMART-modellen). Det er gode nyheter: Det tar oss bare noen få uker å endre vaner på det nivået mine ti tips beskriver.

 Jeg har gitt fra meg et lite nøkkelknippe om tidsbruk. Bruk de nøklene som passer for deg.
1. I dag har jeg brukt tiden min godt.
2. Slutte å gjøre noe av det du gjør i dag.
3. Ting har en tendens til å ta den tiden du gir det:
Det gjelder å planlegge tiden, så vel som oppgavene.
4. Prioritere: Effektiv før produktiv. Må før bør. Presserende versus viktig.
5. Tilstrebe tidvis fokus.
6. Ta bedre pauser. -Og flere?
7. Håndtere avbrytelser. Holdning styrer handling.
8. Bruke mise en place.
9. Vaner endres bare, ved aktiv handling.
10. Det er oss selv vi må styre – mer enn tiden vår. 

Hva nå, 2012?
Oppsummert.
11: Gi litt blaffen, iblant.

 

Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
  • Del med epost

Cecilie Thunem-Saanum

Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
  • Del med epost

Du vil også kanskje like:

Janteloven, du har tapt.

Det er modig å gi andre tilbakemelding, også når den er positiv. Å by på seg selv, si hva en mener. Jeg er overrasket og overveldet over hvor mange som våger. Her kommer noen tips for hvordan gi gode tilbakemeldinger. Men først.

Service: Du har nå kjøpt butikkens billigste produkt.

Du har nå kjøpt butikkens billigste produkt. Da skal du vel ikke ha pose? Jeg strammet meg opp. Nølte, men bare et øyeblikk. Så satte jeg inn to ekstra ryggvirvler, og boret blikket i denne servicepersoen jeg hadde foran meg. Sjelden har jeg vel vært sikrere på én sak: Jeg skulle ha pose. Overså kaffeflekken på min hvite ikke-designer-kåpe. Og smilte sukkersøtt: Jotakk, det vil jeg gjerne ha.

Tre tips for en mer effektiv hverdag

Vi har minst like mye å gjøre som i fjor, og mange av våre arbeidsvaner er så godt innarbeidet at det er vanskelig å se hva vi kan gjøre annerledes. Her kommer tre tips til hvordan få en litt mindre stressende hverdag.

Følg meg på Instagram

[elfsight_instagram_feed id=”1″]

CecilieTS på Facebook

Generelle betingelser

TEMA

Kommunikasjon Selvledelse Effektivitet Måloppnåelse Ro Tilstedeværelse Gjørmeravdetdutrorpå Mål Presentasjonsteknikk Tidsbruk Sjargong Produktivitet Tid Service Prioritering Ledelse Tips

SISTE INNLEGG

  • Nyttårsforsetter? Gjør dem om til mål – er mitt tips3. januar 2024 - 17:33
  • (Foto: Tobias Jacobsen/Jacobsen Media)
    Tre tips: Mer effektiv med færre timer på jobb24. mai 2023 - 11:58
  • Kommunikasjon: Hvor tilgjengelig vil du være?23. mars 2022 - 11:12
  • Tidsbruk: Ubalanse er den nye balansen14. mars 2022 - 18:20
  • Hjemmekontor: Hvordan sjonglere jobb og fritid6. januar 2022 - 18:32

Her kan du kjøpe #Tidskoppen

kopp

Boken "Tid til alt"

bok
@Copyright 2020 - CecilieTS as –
Laget av Sommerfuglen Media
  • Link to X
  • Link to Facebook
  • Link to LinkedIn
  • Link to Instagram
  • Link to Mail
  • Personvern
  • Salgsvilkår
Link to: Tidsbruk 2012: Slutte å gjøre noe? (Del 1) Link to: Tidsbruk 2012: Slutte å gjøre noe? (Del 1) Tidsbruk 2012: Slutte å gjøre noe? (Del 1) Link to: Sosiale medier og kommunikasjon: Back to basic Link to: Sosiale medier og kommunikasjon: Back to basic Sosiale medier og kommunikasjon: Back to basic
Scroll to top Scroll to top Scroll to top
CecilieTS benytter cookies for å forbedre innholdet på websidene. Du samtykker til dette ved å lese videre. Akseptèr
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid slått på
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
LAGRE OG GODKJENN