Tidsbruk 2012: Slutte å gjøre noe? (Del 1)
Nytt år. Nye muligheter?
Jeg har liten tro på nyttårsforsetter. -Og stor tro på å by opp muligheter, året rundt.
Vi har de samme, nye mulighetene som vi starter hver uke, hver dag, hver time med: Muligheten til å påvirke egen hverdag, med de ulike rammer og ressurser hver av oss har til rådighet.
Og milde himmel, så glad og så lei jeg er av å høre det:
Cecilie, du som er så effektiv. Du som bruker tiden så godt.
-Jeg? Bruker og misbruker min tid så godt jeg bare kan, jeg. Med stadige feil og mangler. Jeg sløser med tiden, bevisst og uten dårlig samvittighet. Om du mener tidsbruk handler om effektivisering alene, blir du skuffet over resten av artikkelen.
Tidsbruk.
Min fordel? Et utall bøker, erfaringer, funderinger, tilbakemeldinger, foredrag og samtaler med flinke folk har gitt meg en god ballast for å hjelpe andre.
Her er en liten 2012-livvest, for deg som vil tenke over egne prioriteringer. Kommende år, eller bare denne uken. Les den, men kun om ambisjonen er å få bedre tid. Ikke mer tid. I bedre tid, ligger også de gode pausene, mindre kav, mer tilfredshet med hva vi faktisk klarer å gjøre.
Tipsene er en salig blanding av etablerte sannheter, nyere forskning, påstander og egne erfaringer og funderinger. Det er noen av de rådene som jeg i løpet 2011 har gitt gjennom kursene og foredragene mine.
Alle punkter kommer i kortversjon. Noen av dem tenker jeg å utdype i egne bloggposter.
Meld gjerne ifra hvilke tips dere ønsker mer informasjon om, så vet jeg hvor jeg skal bruke bloggtiden min :-)
Oops. En smiley. For den uinnvidde, les om min begrensede bruk av emotikoner.
De første fem tidsbruk-tipsene (del to kommer neste uke):
1. I dag har jeg brukt tiden min godt.
Ingen svulstig setning, det der. Men mer enn ambisiøs nok, for de fleste tidsfattige, stressede mennesker. Bare prøv selv å leve etter dette enkle utsagnet: I dag har jeg brukt tiden min godt. Det er en fin temperaturmåler på hvordan dagen har vært, og på hvor stresset du er eller ikke er. Så enkelt, så vanskelig. Syretesten: Hvor mange slike dager gir uken deg? Vi lurer oss selv. Lett. Mitt råd er å teste utsagnet hver eneste kveld, 7 dager i uken.
2. Slutte å gjøre noe av det du gjør i dag.
For å få vesentlig mer tid enn hva du har i dag, må det til. Du kan lære deg all verdens prioriteringsteknikker, sette klare mål, være dedikert og fokusert. Men tiden går, og ting tar tid.
Teknikkene og bevisstheten vil hjelpe deg til å redusere stressnivået ditt. Skal du i tillegg øke volumet av fri tid, må noen gjøremål velges bort. Og det er ikke så vanskelig som vi tror – om vi tar oss tid nok til å tenke gjennom hva vi faktisk gjør i løpet av en dag, en helg og en uke. På jobb, og hjemme.
Mange av oss tar med gamle vaner, både i arbeidsliv og i privatliv. Ting vi alltid har gjort; som faste treff med venner, mange år gamle arbeidsrutiner etc. Vi handler på rutiner, og evaluerer ikke hva som gir oss energi eller på annet vis er nyttig å foreta seg.
3. Ting har en tendens til å ta den tiden du gir det.
Dette punktet trenger liten forklaring: Skal bare tar oftest hele kvelden.
Budskapet er så enkelt, og så vanskelig: Sett av tid, og gi deg selv en deadline for når du skal foreta deg noe helt annet. –Ikke minst, når du surfer på Facebook…
Oppsummert? Det gjelder å planlegge tiden, så vel som oppgavene.
4. Prioritere: Effektiv før produktiv. Må før bør. Presserende versus viktig.
Avveie. Prioritere.
Hva er vår aller største prioriteringstabbe?
-Vi forveksler presserende med viktig. Alt haster, og vi klarer ikke å skille mellom oppgavene som må gjøres, bør gjøres og hva som ikke trenger gjøres i det hele tatt.
Så snart vi er trygge på hva vi vil og hvilke verdier vi setter høyest, gjelder det å lære seg forskjellen på presserende og viktig. På to sekunder.
Her kan jeg skrive mye og lenge. Å lære seg teknikker for å prioritere er noe av det aller viktigste vi kan gjøre – når vi først har bestemt oss, vet hva vi har tro på og har satt oss minst ett tydelig, tidfestet mål.
Du finner min lille guide til å lære seg prioritering her: Prioriteringsknagger som reduserer stress.
5. Tilstrebe tidvis fokus
Vi sliter med å finne fokus. Og det er enda vanskeligere enn vi liker å tro.
Ofte spør jeg en person, en gruppe, en forsamling: Hvor ofte jobber du 20 minutter med én arbeidsoppgave, -uavbrutt? Først ler de. Humrer lett, vil gjerne svare at joda, det gjør vi da ofte…? Men, så. Når vi snakker mer om temaet kommer det frem: De færreste arbeidstakerne jeg møter, være seg toppledere eller taxisjåfører, klarer én eneste 20-minutters arbeidsøkt per dag, med fullt fokus.
Etter noen timer sammen, utfordrer jeg dem og deres omgivelser: Øve på to slike økter per dag. Det høres lite ut. Men prøv selv – fingeren i jorden. Og jeg får aksept: Utfordringen er vanskelig nok til å defineres som et mål. Så gjelder det å gjøre, da.
Å jobbe uavbrutt to- til tre-dobler effektiviteten vår. Og dermed frigjør vi tid og kapasitet.
Så, her er min utfordring til deg, og til meg selv: Å jobbe 20-minutters økter, uavbrutt, opp til flere ganger per døgn. I hvert fall to.
Jeg har delt denne bloggposten i to. Rett og slett fordi jeg ønsker at bloggpostene mine skal være korte og konkrete nok til å være lesbare. Del to kommer i løpet av de første dagene av januar.
Spill gjerne inn, hva dere vil vite mer om. Er glad for alle kommentarer og henvendelser.
For dem som ikke kan vente, har jeg et bonustips fra Twitter-venn og eminent kåsør, @EivindL:
Grip sekundet.
Cecilie Thunem-Saanum
Du vil også kanskje like:
Hvordan virker vi på hverandre?
Janteloven, du har tapt.
[elfsight_instagram_feed id=”1″]