Hva er det med vinterbading? Noen tips.
Å senke seg ned i iskaldt vann, mens luften har minusgrader og isflakene flyter rundt oss. Jeg hadde aldri tenkt den tanken, aldri vurdert å bade om vinteren. Det var galskap eller dumskap – eller begge deler, mente jeg. Selv på sørlandske sommerdager var ikke vannet varmt nok for meg. Da vi skulle lære barna å svømme var det helt klart i basseng, ikke i norsk, småkjølig sommervann.
Likevel har jeg badet i dag, midt i oktober. Et fantastisk bad var det, og bedre skal det bli. Denne badesesongen startet da september seilte inn, og for sjuende år på rad venter kalde bad hver eneste helg.
Snart kommer frosten. Snart bader jeg i en råk i isen. Da vasser vi uti, mine badevenner og jeg. Vi småprater gjerne på vei til isen. Så blir kommentarene kortere, før vi blir helt stille.
Jeg senker meg ned i vannet, mens pusten får et lite sjokk når vannet er på det kaldeste. Da er det fullt fokus på pusten, og på å finne roen – være venn med vannet.
Så ligger vi der, i hver vår lille boble, og bare er. Alt blir klarere, i kaldt vann. Fargene skarpere, lyset sterkere. Det skjer ingenting annet en å være fullt til stede med alle sanser. Der, i de minuttene, da jorder jeg. Der oppheves tid og sted. Det er som en mental rens, hvor grums blir borte og blanke ark serveres før en ny uke tar til.
Midt i beste kirketid, en søndags formiddag på Sørlandet, er dette blitt normalen for meg. Å senke seg stille ned i kaldest mulig vann, uansett vær, fra september til mai.
Det begynte som en spøk, en litt flåsete passiar på Facebook, med noen som trodde jeg ikke kunne eller ville ned i det vannet. Nå, snart sju år senere? De er fortsatt ikke kvitt meg, de to som startet det hele. Nær 300 kalde bad har det blitt, siden den januardagen i 2014.
Jeg liker fortsatt nydelige bad i sol og varme. Men det er noe annet – det er sommerbad, det. De kan ikke sammenliknes, de to opplevelsene. De aller beste badene for meg, er når vannet holder over tjuefem grader, eller under femten.
Tvilsomt, synes du?
Her er noen tips for gode kaldtvannsbad – kanskje et bad frister?
Start i september
Fortsett badesesongen etter sommeren, og sørg for minst et bad hver uke.
Da venner kroppen – og hodet – seg gradvis til at vannet blir kaldere, og overgangen blir ikke så stor.
Så det er sagt; jeg startet midtvinters, så det er ikke for sent før sesongen er over.
Bestem deg
Bestem deg på forhånd hva du skal få til første gang – og bygg gradvis opp evnen til å takle det kalde vannet. I starten holder det at du klarer å senke deg rolig ned og finne pusten. Vær forberedt på at du sannsynligvis vil hyperventilere i noen få sekunder først. Klarer du å trekke pusten rolig tre til fem ganger, er det en god start.
Etter hvert kan du sette deg flere mål – som hvor lenge du skal være uti, eller hvor mange ganger du skal ned i vannet.
Behold roen for best effekt
For noen er det veldig fristende å hyle litt når de treffer det kalde vannet. Om du ønsker maksimal effekt fra badet, forsøk å være stille og beholde roen mens du fokuserer på å finne den jevne, fine pusten. Det gir en flott mestringsfølelse og en stor, ubeskrivelig ro. (Så er det selvsagt lov å herje litt i vannet også – det hender det så klart at vi gjør.)
Unngå varmetap, og beskytt føttene
Ha noe på bena når du bader. Er vannet kaldt, kjenner du ikke om du trør på noe og kutter deg. Ullsokker er en god start, men det aller beste er å bruke et par neopren-sokker. De beskytter føttene både mot kulde og skarpe gjenstander, og gjør badeopplevelsen veldig mye lunere. Om du ikke skal svømme, hold håndleddene over vannflaten. Da unngår du å bli ekstra nedkjølt. Men, resten av kroppen skal under vannet. Har vi ikke vært under med skuldrene, har vi ikke badet.
Gå for gang to
De aller beste badene oppnås ved å gå uti en gang til. Ta først et bad, bruk deretter litt tid på land uten å tørke deg (her spiller været inn, i hvert fall i starten) – og gå for et bad nummer to. Det gir en fantastisk følelse i kroppen.
Ha gode klær og varm drikke klart
Kle deg i ull, slik at du umiddelbart etter badet kan hoppe rett inn i ull fra topp til tå. Vindtett jakke og bukse er også et must for meg, midtvinters. Selv bader jeg med lue når det er kaldt – det luner veldig.
Unngå å ha noe usnakket med havet
Stopp i tide, før du blir for nedkjølt – men bad til du får den effekten du vil ha. Her kreves det litt erfaring, så begynn forsiktig, uten å ta sjanser. Med erfaringen kommer dette: Ingenting er mer irriterende enn å kjenne etterpå at vi skulle vært nedi det vannet en gang til, at vi har noe usnakket med havet.
Nyt effekten resten av dagen, og – er du heldig – langt inn i neste uke.
PS. Under bildet her finner du en huskeliste for gode vinterbad, samt noen tips for å ivareta det viktigste: sikkerheten.
Om du tester ut et kaldtvannsbad: Tagg meg gjerne på min nye badekonto på Instagram, @vinterbading, så ser jeg deg og heier på deg. Jeg deler gjerne badebildet ditt videre til inspirasjon for andre.Du kan også søke opp #lillesandsøbadeforæning for å se flere bilder fra vinterbadene mine.
Huskeliste for gode vinterbad
– Badetøyet. Ta det på før du går hjemmefra, det er ikke sommer.
– Husk ull, ull, ull, inkludert gode ullsokker.
– Varme votter, ullskjerf og en god lue.
– Skift til å ha innerst, når badetøyet kommer av.
– En termos. Noe varmt, som solbærtoddy, smaker godt etterpå.
– Noe å stå på når du skifter. Et sitteunderlag fungerer godt.
– Et godt håndkle. Det finnes håndklær med hette, som tres over hodet.
Veldig praktisk når det blåser og er kaldt.
– Bruk en bag som kan lukkes, og som har plass til klærne mens du bader. Det er en nedtur å komme opp av vannet til nedsnødde klær.
– Badetermometer – om du vil vite hvor kaldt det er. En artig hobby er å gjette temperaturen mens dere bader, og vente med å sjekke hva termometeret viser. Etterhvert er det fascinerende lett å bedømme hva temperaturen faktisk er.
Sikkerhetstips
– Bad aldri alene når temperaturen i vannet synker ned mot 10 grader.
– Unngå å hoppe uti når vannet er kaldt. Senk deg rolig og kontrollert ned i vannet – ved å vasse eller via badetrapp. Ved å vasse har du også mer kontroll, enn om du legger på svøm.
– Om du har problemer med hjertet, lunger eller andre helsemessige utfordringer, spør legen din før du går i gang med kalde bad.
– Bad helst sammen med noen som har erfaring fra før, eller som i det minste er i god fysisk form.
– Hold hodet tørt når luften er kald, unngå å dukke under om vinteren.
Til slutt; lurer du på noe? Bare å spørre, så svarer jeg så godt jeg kan. Veldig fint om flere kan få oppleve effekten av et virkelig godt vinterbad.
Lese flere tips fra meg, om motivasjon og måloppnåelse – eller tidsstyring og kommunikasjon?
Besøk meg gjerne på Facebook, Twitter, bloggen
Ta gjerne kontakt for en prat, eller for sparring, kurs og foredrag.
Du finner meg også her, og du kan lese flere tips i boken min, «Tid til alt».
Cecilie Thunem-Saanum
Du vil også kanskje like:
[elfsight_instagram_feed id=”1″]