Julestemt danker ut julestri
Nå er den her. Tiden for levende lys, lune opplevelser og varme stunder med ullteppe, peis og tekopp. Adventstiden. Dette var helgen for å lage adventskalender. Men så seiler ny uke inn, og uten at vi ble ferdige med kalenderen – som vi i år skulle gjøre klar i så god tid.
Fortsatt har vi håp om at julegaver og julekaker skal være på plass langt tidligere enn i fjor og alle årene før, og vi drømmer om at i år, i år skal juleforberedelsene gjennomføres med lave skuldre, lun stemning i stuen og myk julemusikk som strømmer gjennom kjøkkenet mens kakene bakes – fra bunnen av.
Om du aner konturene av en travel førjulstid, har jeg noen tips på veien for å sikre at desember gir gode minner for store og små. For, det siste vi vil er å bli julestri – og likevel er det så fort gjort å gå i den fellen. Kakebaking blir kav og krampekosen setter seg i skuldrene våre mens vi finner frem julekuler og står i kø for å handle presangene som for lengst skulle vært i hus.
Her er noen av mine tips for en stressfri og fin førjulstid:
Senk kravene
Det er fort gjort å bli påvirket av dem rundt oss. Sosiale medier flommer over av fine bilder av baking og pynting. Da kommer lett burde-følelsen på besøk, og vi kaver oss opp og blir en stresset utgave av oss selv. Det gir så absolutt verken oss selv eller dem rundt oss den gode stemningen som vi så gjerne vil ha.
Finn ut hva som er viktigst for deg og dine, denne julen. Hva har størst verdi? Hvilke minner vil vi skape, og hva må vike for at vi skal få det til? Hvem gjør vi alt for? Forberedelsene gjøres lettere med iver og glede når de føles verdt det, enn om gjøremålene oppleves som lite verdsatt av oss selv eller dem rundt oss. Kanskje er det på tide å senke kravene litt, være mer bevisst på hva som betyr noe for oss og våre kjære.
Julekort
Da jeg ble mor begynte presset jeg ikke hadde forutsett. Det indre presset om at nå må det lages obligatoriske julekort som sendes til fjern og nær. Et par juler på rad ble kortene laget, men de lå urørte i gangen mens julen kom og gikk. Da innså jeg at julekortene måtte jeg gi opp, og bestilte i stedet nyttårskort.
Kanskje kan det være en idé for flere? For, tenk så hyggelig å få en varm nyttårshilsen i postkassen (papir eller e-post), når julen er over og januar er der med hverdager. En slik nyttårshilsen kan hele familien sammen lage i romjulen, i ro og fred.
(Så skal det innrømmes fra denne kanten, at jeg nå har gitt opp hele kort-prosjektet. Det er bare å innse – med litt selvironi og glimt i øyet – at bortsett fra for besteforeldre, så betyr ikke kortet med bildet av skattene våre all verdens for mottakerne. Skal vi være gode på noe må vi våge å velge bort noe annet, og julekort er jeg definitivt ikke så god på. Hos oss rakk derfor aldri kortene å bli en tradisjon.)
Adventskalender
Mens mange i disse dager strever (og noen også klarer å kose seg) med adventskalenderen, er den aktiviteten svært lite tidkrevende og likevel en veldig fin desember-tradisjon i vår familie.
Mitt tips er å kjøpe bokser i ulike størrelser, og sett dem sammen til en julekalender.
Jeg er absolutt ikke handy, men selv jeg klarte å bruke gull- og sølvtusj, lim og drysse litt glitter over. Vips, så hadde vi en gjenbrukskalender som vi nå kan bruke for sjette år på rad. Med denne løsningen holder det med en felles boks per dag, i stedet for at hver av barna får en boks hver.
Det beste? Null forberedelser, og fornøyde barn. Gavene legges i kvelden før, da kan vi tilpasse innholdet etter planer og vær. Er det ventet strålende søndagsvær ligger det kanskje en lapp om familietur i kalenderen, mens det en gråværsdag er hyggelig å gi en klump med pepperkakedeig – da vet barna at det blir bakedag.
Baking
En av de mest tidkrevende førjulsaktivitetene kan fort bli bakingen, om de syv sortene må være på plass. Hvor viktig er det at alle kakesortene serveres? Og, må alt bakes selv?
Av og til kan det være lurt å svelge litt stolthet for å sikre lun julestemning fremfor en stresset desember. Selv har jeg bestemt meg for å gi barna gode minner, ved å lage færrest mulig kakesorter selv. Tre-fire bokser med ferdig pepperkakedeig gir oss den morsomste delen av bakingen. De eneste forberedelsene som trengs er å kjøpe inn deigen og vaske kjøkkenbenken før vi går i gang. Sammen med barna blir det julemusikk og fyr i peisen, mens vi lager pepperkaker.
Resten av kakene? Lag gjerne dobbel porsjon av noe og bytt mot andre slag fra familie eller venner – eller gjør som meg: Kjøp julekakene.
Gavepakking
Noen elsker å pakke inn gaver. På Instagram er den aktiviteten synonymt med idyll. Men, i virkeligheten tyr vi til sene, kavete kvelder, når tiden blir knapp og vi har så mange andre ting vi skulle ha gjort. Da er det fint å ha innpakningsposer og esker. Utvalget er stort og de finnes i sølv, gull og glitter eller i tradisjonelle julefarger.
Slike esker kan koste litt mer enn gavepapir, men de kan brukes igjen. Jeg kjøper noen nye hvert år, og gjenbruker fra fjoråret. Å pakke i ferdige esker sparer en for mye tid. Dessuten blir det veldig fint under treet.
___
Lese tips fra meg, om motivasjon og måloppnåelse – eller om tidsstyring og kommunikasjon?
Besøk meg gjerne på Facebook, Twitter, bloggen
Ta gjerne kontakt for en prat, eller for kopper, kurs og foredrag.
Du finner meg også her, og du kan lese flere tips i boken min, «Tid til alt».
Ha en fin og stressfri førjulstid.
Cecilie Thunem-Saanum
Du vil også kanskje like:
[elfsight_instagram_feed id=”1″]