(Foto: Anne Day)
Nyttårsforsetter? Gjør dem om til mål – er mitt tips
Nytt år, nye mål og drømmer. Hva vil du få til i 2024, og hvordan skal du nå målet ditt? Vi kan godt kalle ønskene våre for nyttårsforsetter, på denne tiden av året.
Det er bare det at både naturlov og statistikk har en tendens til å være forutsigbare parametere når vi kaller ønskene våre for nyttårsforsetter: I følge tusenvis av artikler og mang en ekspert sprekker forsettene våre som troll i vintersol innenfor et tidsvindu på tre dager til tre måneder.
En studie fra universitetet i Scranton (USA, 2020) viser at hele 80% av dem som har et nyttårsforsett bryter dem. Det sies at de fleste har brutt forsettet sitt innen 20. januar, mens de mest standhaftige henger med til godt uti mars.
Basert på både forskning og myter om nyttårsforsetter, unngår jeg konsekvent å kalle nye ønsker for forsetter. Jeg tenker på det som mål; noe å jobbe for, fordi vi ønsker å oppnå en endring – og har tro på at vi kan, hvis vi vil det nok.
Hvordan vite hva som skal til – og hvorfor når enkelte mennesker målene sine (tilsynelatende) så mye lettere enn andre? Det er spørsmål som jeg ofte hjelper andre med – både når det gjelder felles mål på jobben, individuelle prestasjoner, eller om det er noe en ønsker å få til en endring som privatperson.
Så det er sagt: Dem som når de store målene sine når dem ikke lettere enn oss andre. De har heller ikke mer tid enn oss.
Forskjellen på dem og alle andre er at for dem finnes ikke ord som lett eller lyst, når det handler om å oppnå noe. De bestemmer seg, og er disiplinerte nok til å forsere dørstokker og annen motstand – uten å la en dag med vag viljestyrke stoppe dem.
I tillegg er de dyktige på å prioritere, slik at de frigjør tid og kapasitet til det som er viktig for å nå målene sine – på jobben eller som privatperson.
En av de største feilene mange gjør er å forvente at vi skal få til store ting med liten innsats. Det står i sterk kontrast til forbildene våre – om det er en kollega på jobben, en god venn eller en profilert person: De jobber, og de jobber hardt. I tillegg tåler de å feile.
Å jobbe hardt trenger ikke å handle om tiden vi investerer. Visst må vi stå på, og visst er det mange mål som kun kan nås ved å investere mye tid, feiling og trening. Likevel; vel så viktig er det å våge og satse ved å investere mentalt i et prosjekt som krever mot, disiplin og utholdenhet.
Heldigvis kan slik styrke trenes opp. Mot og mental utholdenhet er som en muskel: Det må trenes jevnlig, og få nye utfordringer for å strekke seg.
De fleste av dem som oppnår små og store seire, gjør det fordi de tåler å falle – også fra store høyder. Det gjelder å etablere en god nok fallteknikk slik at vi tester teknikker og håndterer å feile på vei mot målet vårt.
Det er fristende å polstre seg selv mentalt, for å slippe ubehaget som oppstår når vi bommer. Vi går for det trygge – det alternativet som har minst fallhøyde – godt innpakket i lag på lag med bomull. Slik risikerer vi å miste målet vårt av syne mens dagene går, helt til det bare var en drøm vi en gang hadde. Vi slipper å falle, men vi mister samtidig muligheten for å oppnå noe som betyr noe for oss.
Fem faktorer er med å bidra til å oppnå det vi ønsker oss. De fire første er motivasjon, prioritering, visualisering og viktigheten av å tidfeste målet vårt. I tillegg trenger vi det femte; disiplin – for å være standhaftige de dagene motivasjonen vår svikter.
- Motivasjon:
Viktigheten av å gå fra inspirert til motivert – fra tanke til handling: - Prioritering:
Verdien av å velge bort, slik at vi har tid og kapasitet til å prioritere det viktigste: - Visualisering:
Å se for oss at vi oppnår målet, og hva gevinsten er. - Tidfestede mål:
Tydelige tidsrammer med delmål, hvor det er korte tidsintervaller mellom hvert delmål. - Disiplin:
Utholdenhet og standhaftighet nok til å fortsette å jobbe mot målet de dagene motivasjonen mangler.
Husk også å evaluere underveis; er målet riktig, og viktig nok? Har forutsetningene endret seg, slik at målet må justeres? Tenk også over hvorfor målet er viktig for deg, eller for teamet du jobber sammen med.
Seks tips for større måloppnåelse:
Finn ut hva som motiverer, og hvorfor
Hva ønsker du å oppnå? Hvordan vil du at hverdagen din skal se ut?
Ytre motivasjon, som en bonuslønn eller status, tar oss bare (i beste fall) et stykke på vei. Det er når vi finner vår indre drivkraft at vi har best forutsetning for å gjøre varig endring. Den drivkraften handler om verdiene våre. Det kan være å skape mer tid til venner, leve sunnere eller bytte jobb fordi vi ikke lenger har tro på det vi gjør.
Visualiser målene
Se for deg at du når målet ditt, og hvilke konsekvenser det har. Hvordan vil du oppleve hverdagen da? Forsøk å se deg selv i situasjonen, og bruk positive bilder for å motivere deg selv til å nå målet.
Ønsker vi oss en annen jobb, hjelper det å se for seg hvordan vi har det når vi får den jobben. (Og glem hvis mens du visualiserer, det heter når – dersom ny jobb er et konkret mål, og ikke bare et ønske.)
Denne metoden bruker jeg i forkant av store foredrag, hvor jeg føler på fallhøyden og trenger litt ekstra styrke og mot.
Tenk i nåtid – bruk presens
Bruk nåtid (presens) om fremtiden, når du tenker eller snakker om noe som du ønsker sterkt at skal skje. Det lurer hjernen vår og får den til å se målet som en faktaopplysning. Dermed tror hjernen at det vi ønsker å oppnå allerede har skjedd, eller skjer nå – noe som igjen får oss til å prioritere hardere for å nå målet vårt: Om tre uker løfter jeg x antall kilo mer, i stedet for Om tre uker skal jeg klare å løfte mer. Eller I kveld legger jeg meg før klokken 22:00, fremfor et håpefullt I kveld skaaaal jeg klare å legge meg før klokken 22:00.
Bruk «vekkere»
Av og til kan andres situasjon motivere oss nok til å utløse handling. Når vi ser noen som ikke har samme forutsetninger som oss, kan det minne oss på våre egne muligheter og få oss til å yte litt ekstra. Det kan for eksempel være at vi ser en som en person som er dårlig til bens, mens vi selv har alle forutsetninger for å løpe langt og lenge – om vi bare gidder å trene oss opp.
Ikke si «ikke»
Formuler alltid målet positivt, og unngå å bruke «ikke». Dersom målet er “å ikke legge seg så sent”, kan du ende opp med å legge deg sent enda oftere enn før, fordi hodet vårt hopper over “ikke”. Målet vil da være: “Å legge seg tidligere om kvelden”, som er en mye mer positiv og lystbetont sjargong.
Vær mer av den du er – for du er like bra som de andre
Når du feiler underveis, eller opplever at “alle andre” får til så mye mer enn deg, husk på at de sannsynligvis tenker det samme om deg som du gjør om dem. Det Påfallende ofte møter på dyktige mennesker som ser både selvsikre og trygge ut, men som strever med tanken om at “alle andre får til mer”.
Husk da at det er en grunn til at hver og en av oss er best på vår måte, med vår unike erfaring og kompetanse.
Når det vi gir av oss selv og dem rundt oss er genuint, da merker folk at du er ekte og troverdig, uansett om det du leverer er feilfritt eller ei.
Lykke til med å nå målet ditt – du kan, om du vil.
Lese flere tips fra meg, om ledelse, tidsstyring og kommunikasjon?
Velkommen innom på Facebook, LinkedIn, Twitter, bloggen
Ta gjerne kontakt for sparring/mentoring, eller for kurs og foredrag. I nettbutikken her på siden finner du mine bøker og kopper.
Populære foredrag er blant annet “Tid til alt”, “Struktur og motivasjon på hjemmekontor”, “Presentasjonsteknikk i teori og praksis” og “Møtekultur og møteledelse”
Mange av foredragene tilbys også via live streaming fra mitt studio.
Du finner meg også her, og du kan lese flere tips om både tidsbruk, motivasjon og handlekraft i bøkene mine, «Tid til alt» (Kagge, 2015) og “Vinterbading” (Cappelen Damm 2021).
CecilieTS
(Foto: Fotograf Victoria Nevland)
Du vil også kanskje like:
Julestrålende eller julestri: Hvilke minner vil vi gi?
Hva driver deg?
[elfsight_instagram_feed id=”1″]